دردسرهای جادوی 64 تایی

وقایع نگاری یک کلاس آموزش شطرنج بسیار ویژه

دردسرهای جادوی 64 تایی

وقایع نگاری یک کلاس آموزش شطرنج بسیار ویژه

۱۸ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۳ ثبت شده است

۳۱
ارديبهشت

  26 اردیبهشت تولّد سروینا خانم بود و نمی دونم چرا این مطلب تازه امروز یادم اومد . شاید یکی از علائم پیر شدن باشد این ضعف حافظه ! ولی خب بازم خدا رو شکر قبل کلاس این هفته یادم اومد و شرمندگیم خیلی زیاد نشد . سروینا خانم با تلاش و جدّیتی که ازش سراغ داریم میتونه از بهترین شطرنجبازان کشور ما باشه .

  • morteza jalali
۳۱
ارديبهشت

 

   بسیاری اوقات فکر می کنم برای درج بعضی مطالب زمان سپری شده است ، ولی بیشتر که تأمّل می کنم برای بعضی مطالب هیچ وقت زمان سپری نخواهد شد . می دانید چرا ؟ چون بعضی چیزها و بعضی کسان و بعضی از بعض ها فراتر از هر زمان و مکانی هستند ! آری بلکه گاهی زمان مخلوق آن هاست یا چون موم در دستان آن ها ...

  مظهر عجایب و عقل کل ، صدای خدا در تمام هستی ، مولود کعبه ، رازق هستی ، اسم اعظم الاهی ، کنز مخفی ذات وجود ازلی ، قسیم جنّت و نار ، میزان حق ، صاحب ذوالفقار ، الگوی جوانمردان ، علیِّ عالی اعلی ، امیرالمؤمنین و امام المتّقین (علیه افضل صلوات المصلّین) معجزه نبوی ، پدر امّت اسلامی در تمام اعصار در روز 13 رجب به دنیا آمد . کسی که نه تمام زندگیش ، بلکه لحظه لحظه زندگیش برای اهل معرفت نه معجزه که اعجاز معجزه هاست .

  • morteza jalali
۲۹
ارديبهشت

 

ویکتور کورچنوی از معدود بازیکنانی است که بیش از 5 دهه بصورت فعال شطرنج بازی می کند و مشهور به خروس پیر شطرنج جهان است . اگر اشتباه نکنم او تنها بازیکنی است که قهرمان جهان نشده ، ولی گری کاسپاروف در کتاب مشهورش با نام «پیشینیان بزرگ من» که در پنج جلد است و درس های قهرمانان جهان را ذکر نموده ، نام او را هم آورده است . همین نکته در جایگاه کورچنوی و اهمیت مقام او در شطرنج کافیست . درباره آشنایی با او سایت واریانت مطلب خوبی تهیه دیده که در اینجا می توانید مشاهده بفرمایید .

  متن زیر توضیح کافی را در بر دارد . پس با هم بخوانیمش : 

  • morteza jalali
۲۹
ارديبهشت

بلند پایگان عالم شطرنج / لوئی لابوردنه

تهیه و تنظیم : ضیاء فروشانی

پیگیری و مقاومت ومنطق از ویژگی های لابوردنه در اجرای طرح ها و نقشه هایش می باشد.

                                                            ت.لازا

  نام کامل او لوئی شارل مائه د لابوردنه است . متاسفانه تاریخ مطلب زیادی درباره زندگی این استاد برجسته و نامی فرانسه حفظ نکرده و حتی تاریخ تولد وی هم هنوز دقیقا معلوم نشده است . برخی منابع زادروزش را سال 1795 و بعضی سال 1797 دانسته اند.ما همچنین نمی دانیم که لوئی شارل چگونه و چه وقت و نزد چه کسی بازی شطرنج را فرا گرفت و یا استادش که بود اما می دانیم که در بیست سالگی از قوی ترین شطرنجبازان میهنش به شمار می رفت .

از والدین لوئی شارل اطلاع کمتری باقی مانده ولی نظر به اینکه ارثیه قابل توجهی برایش گذاشته بودند می توان حدس زد از طبقه اعیان و متمولین بوده اند، لیکن آن ارثیه باعث خوشبختی وارث نگردید. در آغاز، با آن سرمایه ، به تجارت پرداخت اما طولی نکشید که با بحران و رکود اقتصادی روبرو و دچار ورشکستگی گشت و ناچار شطرنج را به عنوان حرفه برای خود برگزید.

  • morteza jalali
۲۸
ارديبهشت

  امروز کمی دیر رسیدم ، ولی با اینکه بازی داشتم وقت کلاس را بطور کامل اجرا نمودم . یزدان امروز غیبت داشت . با توجه به اینکه دیروز تعطیل بود و فردا هم پنج تا شنبه است ، خُب احتمالاً رفته مسافرت . یزدان یادت نره سوغاتی بیاری !

 یکم با بچه ها خوش و بش کردیم . به بچه ها گفتم تمرینات آچمزی را این هفته حل نمی کنیم بشرط اینکه از هفته بعد حتماً هفته ای حداقل 4 تمرین را حل کرده بیایید سر کلاس . بعد بحث محاسبه در بازی را شروع کردیم . در مورد شروع بازی برای بچه ها گفتم که محاسبه کاری غیرمعقول است و باید بچه ها این مرحله را با تدارک پیش ببرند . امّا محاسبه در وسط بازی و آخربازی ، برای مرحله وسط بازی یک بازی از امانوئل لاسکر ، دومین قهرمان رسمی شطرنج جهان ، چیدم و به بچه ها 5 دقیقه وقت دادم تا فکر کنند و بعد فکر خود را بیان نمایند . بچه ها هم در فکر کردن و بدتر از آن در بیان افکار خود مشکل دارند ، البته فکر نکنید این مشکل بچه هاست ! نخیر ، یک مراجعه به نفس شریف خود بفرمایید و ببینید که این مشکل تقریباً عمومی است . با این تفاوت که بعضی به این مشکل آگاهی دارند و سعی می کنند حلّش کنند و بعضی اصلاً آگاهی ندارند ؛ یعنی خودآگاهی و ناخودآگاهی ، امّا کدام ضمیر ؟

  • morteza jalali
۲۴
ارديبهشت

  امروز در حین حل تمرینات متوجه شدم بچه ها تمرینات را پیگیری نمی کنند . علاوه بر کتاب آچمزی که ما در کلاس حل می کنیم ، قرار بود بچه ها کتاب درسنامه را تا پایان انجام دهند و همچنین تمرینات کتاب مات های دو حرکتی را نیز به هر مقدار می توانند حل کنند .

  • morteza jalali
۲۴
ارديبهشت

کاسپاروف جشن تولد همسرش را با غلبه بر تیم آلمان جشن گرفت !

نوزدهم ژانویه امسال گاری کاسپاروف در روز تولد همسرش در یک مسابقه همزمان ( سیمولتانه ) تیم آلمان را سه بر یک در هم شکست !

  • morteza jalali
۲۴
ارديبهشت

  امروز با بچه ها درس تقابل و خانه های مؤثر پیاده آزاد و پیاده عرض 6 در آخربازی را دوره نمودیم و مثال های مختلفی را بررسی کردیم . تمرین های آچمزی را هم حل نمودیم . بچه ها مباحث ساده را خوب یادشان می آید ، ولی نکات و ریزه کاری ها و همچنین تمرینات را وقتی کمی پیچیده می شود مشکل دارند.

  • morteza jalali
۰۹
ارديبهشت

  این ترم چون به تعطیلات فروردین خورد ، استثنائاً ده جلسه بود . ما دو جلسه آخر ؛ یعنی بعد عید را مروری داشتیم به آموزه های قبلی و همچنین کمی هم درباره تاریخ شطرنج صحبت کردیم ، مخصوصاً درباره بابی فیشر و جنجال هایش !

  شاید بخاطر همین بود که محمدرضا و نیما یک کُری برای هم خواندند در حد فوق لالیگا . بله جوّ کُری خوانی حسابی داغ بود و در حالی که محمدرضا یک پیاده پیش بود ، با یک اشتباه یک سوار از دست داد و خُب دیگر نیما کسی نبود که از این همه برتری بدست آمده براحتی بگذرد .

  • morteza jalali
۰۹
ارديبهشت

فردوسی و شطرنج - ضیاء فروشانی

  چندی پیش فرصتی دست داد تا برخی داستانهای شاهنامه از جمله داستان " پادشاهی کسری..." را دوباره مرور کنم. در داستان مذکور از نبرد گو و تلخند دو برادر ناتنی- سخن به میان آمده و فردوسی که پیداست خود مهارتی بسزا در این بازی داشته ، با هنرمندی کم نظیر میدان پیکار دو برادر را ترسیم نموده است. به گمانم بجاست که جوانان و نوجوانان ما که اکنون به این ورزش فکری و نبرد اندیشه ها بسیار علاقمند شده اند با بخشی از این منظومه زیبا نیز آشنایی یابند تا بدین ترتیب متوجه شوند که مردم این مرز و بوم از قرن ها پیش با این  بازی مانوس بوده و در دامان خود استادان بنام پرورش داده و در گسترش این فن ظریف ، نقش ارزشمندی داشته اند . امید است با فرصت مناسبی که در حال حاضر پیش آمده جوانان بتوانند مقامی که نیاکانمان در عرصه شطرنج داشته اند ، باز یابند و در مسابقات بین المللی خوش بدرخشند.

  • morteza jalali
۰۹
ارديبهشت

  آخرین باری که چنین گزارشی را ارائه نمودیم ، جلسه ششم از ترم 6 بود . از آن موقع تا ابتدای اردیبهشت ، وبلاگ ما فعالیّتی نداشت و ما سعی می کنیم گزارش های تصویری و یک گزارش کلی از ترم قبل داشته باشیم .

  در ترم جدید بعضی عزیزان دیگر ما را همراهی نمی کنند . جناب آراد ترم قبل از ما جدا شد ، نیما هم این ترم از ما جدا شد . مهدی هم بخاطر تغییر منزل و دوری مسافت دیگر هیأت شطرنج تهران نمی آید . بنابراین این ترم را با یزدان ، محمدرضا ، سروینا و محمدصدرا ادامه می دهیم .

  • morteza jalali
۰۶
ارديبهشت

                جاودانگان گمنام در شطرنج

نوشته : ف . ی . ولینگ                         ترجمه : مهران حق شناس

·       زیبا شناسی در شطرنج

·       ماجرای دهقان گرجی

·       فیل قویتراز پنج سوار

  آقای فن یولس ولینگ خبرنگار ویژه "هفته نامه شطرنجی آلمان" طی گزارشی تحت عنوان " الهام در مزرعه " پرده از روی یکی از نوادر زیبا شناسی (استتیک) در شطرنج برداشت. او برای تهیه گزارشات مربوط به مسابقه های " اینترپولیس " به شهر اویستویک (هلند) اعزام شده بود ، ولی در خلال مسابقات گویی به کشفی مهم تر از وظایف محوله نائل آمد!

  • morteza jalali
۰۶
ارديبهشت

لینارس 1992

سالوفSalov                                       

گلفاندGelfand                                             

شروع انگلیسی


  • morteza jalali
۰۶
ارديبهشت

مسابقه های بزرگ

لینارس

 گری کاسپاروف ، برتر و بالاتر از همه

  از همان بدو امر معلوم شد که گری برای قهرمانی دندان تیز کرده است ! او در طول مسابقه ها با کسی (رقبا ) حرف نمی زد و تنها به بررسی بازی پس از پایان آن اکتفا می کرد.

  • morteza jalali
۰۳
ارديبهشت

  قبلاً در یادداشتی تحت عنوان « جوانِ مو سپیدِ گذرِ کویِ دوستِ جانانِ ما» از استاد سید محمد کاظم مرتضوی سخن به میان آوردم و گفتم که مجله ماهنامه شطرنج ایشان سال هاست که باعث قوّت قلب بسیاری از اهالی مطبوعات و شطرنجبازان می باشد .

  • morteza jalali
۰۱
ارديبهشت

  بعد از تعطیلات عید ؛یعنی روز 16 فروردین سوار تاکسی شدم و گفتم : عید شما مبارک . راننده گفت : کمی دیر نشده است ! گفتم : نه آقا حالا تا 29 اسفند وقت داریم ! بله به نظرم تا 29 اسفند وقت داریم تا ورود سال جدید را تبریک بگوییم . نمی دانم 3 ماه شد یا نه ؟ ولی این چند وقتی که نبودیم در خواب زمستانی نرفته بودیم ، یک موقع فکر نکنید ما با مثلاً خرس ها نسبتی داریم ؟ تازه اگه هم داشته باشیم با نوع قطبیش بیشتر شباهت داریم تا جنگلیش !

  • morteza jalali
۰۱
ارديبهشت

  انّا لله و انّا إلیه راجعون

دوستی می گفت : بچه ها فیلسوفان کوچکی هستند که ما از سؤالاتشان فرار می کنیم !

 راستی اگر بچه ای جلوی ما را بگیرد و بگوید : مرگ یعنی چه ؟ یا فلانی مرده است یعنی چه شده است ؟ به نظر شما چه جوابی داریم بهش بدیم ؟ من خودم را راحت می کنم و می گویم : نمی دانم . این نمی دانم را هم آنقدر بلند می گویم (البته داد نمی زنم) تا اعماق وجودم هم به لرزه بیفتد و بفهمد این ندانستن را .

  • morteza jalali
۰۱
ارديبهشت

  برای خلقت انسان حضرت حق به خودش بارک الله فرموده است و انسان را احسن خلقت های خود خوانده است . در خلقت انسان آنقدر راز نهفته است که علم مدرن با اینکه کثرتش بیش از علوم ادوار دیگر تاریخ است (هرچند در این کثرت حُسنی که نیست ، هیچ ، ذمّ هم هست) امّا حتی نتوانسته سر سوزنی از این رازها را تبیین نماید . ظهور این رازگونگی و همچنین ظهور خالقیّت الاهی در جنس زن تجلّی یافته است .

  • morteza jalali